ПЕРСПЕКТИВИ УКРАЇНСЬКО-КИТАЙСЬКОГО СПІВРОБІТНИЦТВА У ПРОМИСЛОВІЙ СФЕРІ: ІНТЕРЕСИ КИТАЮ ТА МОЖЛИВОСТІ УКРАЇНИ

  • Vitalii Venger Кандидат економічних наук, старший науковий співробітник, провідний науковий співробітник, ДУ "Інститут економіки та прогнозування НАН України" https://orcid.org/0000-0003-1018-0909
Ключові слова: українсько-китайське співробітництво; Шовковий шлях; інвестиційний потенціал; модернізація; спільні проекти.

Анотація

У статті розглянуто існуючий стан українсько-китайського співробітництва. Виявлено, що на сучасному етапі українсько-китайські відносини зазнають певного випробування. За період незалежності України ці відносини, загалом, розвивалися по висхідній та досягли найвищої точки розвитку у грудні 2013 р., коли був підписаний Договір про дружбу та співробітництво. Наразі політичні зміни, що відбулися в Україні дещо призупинили розвиток двосторонніх відносин.

Розкрито основні напрями співпраці КНР з іншими країнами в контексті проекту "Один пояс, один шлях". У цьому контексті виявлено, що Китай є свідомим прихильником української євроінтеграції та завжди визначав Україну як «важливу державу в Європі». Зокрема, керівництво Китаю вітало підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС та розглядає залучення України до розбудови «Нового економічного поясу – Великий шовковий шлях», що є особистою ініціативою голови КНР. У разі успішної реалізації амбітного китайського плану – Україна матиме принципово нове геополітичне місце «першої європейської країни на Шовковому шляху».

Проаналізовано можливості та переваги України у разі залучення її до проекту "Один пояс, один шлях". До них належать: активізація торговельно-економічної співпраці шляхом збільшення обсягів торгівлі товарами з високою доданою вартістю та продукцією сфери високих технологій; реалізація великих проектів; розширення взаємних інвестицій; поглиблення співпраці в сферах високих технологій, таких як, авіація, суднобудування, біоінженерія, розробка нових матеріалів тощо.

Визначено перспективні напрями українсько-китайського співробітництва. Доведено, що найпотужнішу і довготривалу базу для співробітництва між Україною та КНР становлять наука і технологія. В умовах необхідності швидкої та ефективної модернізації української економіки, налаштування її на рейки сучасного світового ринку інвестиційні, виробничі та науково-технологічні можливості КНР можуть стати для України вагомим ресурсом розвитку та модернізації відповідних галузей економіки, поштовхом до відновлення позицій нашої держави на світових ринках технологій. Також це дає можливість китайському бізнесу зайняти відповідні ніші на українському ринку, що нині інтегрується з ЄС. Серйозні перспективи відкриває взаємодія України і КНР у такій структурно утворювальній сфері як прокладання транспортних коридорів та постачання азійських товарів до країн Європи.

Окреслено потенційні загрози від активізації двостороннього співробітництва у промисловій сфер, що полягають, насамперед, у можливій зміні цільового призначення інвестицій.

Посилання

Proekt «Odyn poyas – odyn shlyakh»: mozhlyvosti dlya Ukrayiny. MTsPD. Retrieved from: http://www.icps.com.ua/assets/uploads/images/files/china_project_s.pdf. [in Ukrainian].
Honcharuk A.Z. (2011). Priorytety polityky Ukrayiny shchodo krayin Aziyi: analit. dopovid'. [in Ukrainian].
Kurnyshova Yu.V. (2010). Aktual'ni zasady formuvannya stratehichnoho partnerstva Ukrayiny i KNR. Retrieved from: http://old.niss.gov.ua/Table/01092010/0901_dopov.pdf. [in Ukrainian].
Medvedkina E.A. (2010). Nauchno-tehnicheskoe sotrudnichestvo Ukrainyi i KNR: innovatsionnyiy aspekt. Teoretychni i praktychni aspekty ekonomiky ta intelektual'noyi vlasnosti: zbirnyk naukovykh prats'.T. 2, 101-106. [in Russian].
Sidenko S.V. (2016). Mizhnarodne spivrobitnytstvo Ukrayiny v sferi innovatsiy / S.V. Sidenko // Stratehiya rozvytku Ukrayiny. 1, 172–176. [in Ukrainian].
Audyt zovnishn'oyi polityky: Ukrayina – Kytay. (2016). Dyskusiyna zapyska. [in Ukrainian].
Lazorenko K. (2009). Segodnya nachinaetsya vizit ministra oboronyi Yuriya Ehanurova v Kitay . Ekonomicheskie izvestiya. – 13 sichnya. Retrieved from: http:// state.eizvestia.com. [in Russian].
Ukrayina ta Kytay vyznachyly osnovni zasady stratehichnoho partnerstva – deklaratsiya. Retrieved from: https://ua.interfax.com.ua. [in Ukrainian].
Hu Tszintao vstretilsya s premer-ministrom Ukrainyi N. Azarovyim (2011). Posolstvo KNR v Ukraine. 21 chervnya. Retrieved from: http://ua.china-embassy.org/rus/zwgx/t832759.htm. [in Russian].
Investytsiyi zovnishn'oekonomichnoyi diyal'nosti Ukrayiny u 2010–2016 rr. // Derzhstat. Retrieved from: http://www.ukrstat.gov.ua. [in Ukrainian].
Boysya kitaytsev, daryi prinosyaschih / Zerkalo nedeli. Retrieved from: https://zn.ua/finances/boysya-kitaycev-dary-prinosyaschih-293207_.html. [in Russian].

Переглядів анотації: 1507
Завантажень PDF: 1925
Опубліковано
2018-10-11